03 Ağustos – 17 Eylül 1921 – Rusya’da açlık
•3 Ağustos – Üç yıllık komünizm rejiminden sonra bugün Rusya’da milyonlarca insan açlıktan ölmeye mahkum duruma gelmiştir. Ekonomik tedbirlerin yetersizliği ve siyasi çalkantılar sonunda, bir de kuraklık hüküm sürünce Rusların hepsi dilenci haline gelmiş, asayiş ortadan kalkmıştır.
Yanlış uygulamalar yüzünden dünyanın en verimli topraklarına sahip olan Rusya’da görülmemiş bir kıtlığın ve açlığın hüküm sürmesi Batılı ülkeleri de hayretler içinde bırakmıştır.
• 7 Ağustos – Rusya’da açlık hüküm sürerken Lenin, kapanmış olduğu Kremlin’den dışarı çıkmamaktadır. Günde ancak iki-üç saat uyuduğu, çok zayıfladığı, sağlık durumunun iyice bozulduğu söyleniyor.
• 8 Ağustos – Ünlü yazar Maksim Gorki, “Gıda işleri Diktatörlüğüme getirilmiştir. Komünist gazeteler durumu gizlemeye, her şeyi normal göstermeye çalışıyorlarsada, milyonlarca insanın açlıktan öldüğünü, kolera ve vebanın da ortalığı kasıp kavurduğunu gizleyememektedirler. Rusya bir cehennem haline gelmiştir.
•17 Eylül – Rusya’da hüküm süren korkunç sefalet karşısında Lenin yeni bir ekonomik planın (NEP) kabul edildiğini açıklamıştır. Bu plana göre, köylülerden zorla alınan toprakların bir kısmının iadesi, bazı fabrikaların da özel şahıslara bırakılması öngörülmektedir. Bütün dünyadaki ekonomistler Marksist rejimin şimdiden iflas ettiğini, ancak silah kuvvetiyle ayakta durabildiğini söylemektedirler.