09 Şubat 1934 – Balkan Paktı
Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya, bugün Atina’da “Balkan Paktı”nı imzalamışlardır.
Türkiye’nin Kurtuluş Savaşından sonra Yunanistan’la anlaşması, diğer Balkan devletlerinin de Türkiye’nin telkiniyle Türkiye ve Yunanistan’ın yanında yer almaya karar vermelerine sebep olmuştur. Bunun bir sebebi ise Faşist İtalya ve Nazi Almanyası’nın güçlenmeleri, doğuya ve özellikle Balkanlar’a göz dikmeleridir.
İlk Balkan Paktı 1930 yılında Türkiye, Yunanistan, Romanya , Arnavutluk, Bulgaristan ve Yugoslavya arasında Atina’da imzalanmıştır. Konferans 1931’de İstanbul’da ve 1932’de Bükreş’te toplandı. 1933’te Sofya’da toplanması gereken konferans , Bulgarların azınlık meselesi nedeniyle Romanya’dan Dobruca’yı, Yugoslavya’dan Makedonya’yı , Yunanistan’dan da denize çıkacak bir yer istemeleri yüzünden Sofya yerine, Selanik’te toplandı . Bütün bu olumsuz koşullara rağmen Bulgarlar , Selanik’teki konferansa katıldılarsa daha sonra Bulgaristan ve Arnavutluk konferanstan ihraç edilip Türkiye, Yunanistan, İsrail , Romanya ve Yugoslavya arasında 9 Şubat 1934’t e yeni bir Balkan Paktı kuruldu.
20 Ekim-2 Kasım 1934 tarihleri arasında Ankara’da paktın hazırlanması sırasında, özellikle Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında çetin müzakereler cereyan etti. 1925 tarihli Türk-Sovyet Saldırmazlık Antlaşmasına ek 1929 tarihli Protokol uyarınca, Sovyetler Birliği’nin önceden onayının alınması gerekiyordu. Oysa Sovyetler Birliği, Balkan Paktı ile karşılıklı olarak garanti edilmesi öngörülen sınırların, üzerinde hak iddia ettiği Besarabya’yı kapsaması olasılığından rahatsızlık duyuyordu. Bu nedenle, paktın kapsamına, Balkan devletlerinin yalnız kendi aralarındaki sınırların girdiği belirtildiği gibi, Türkiye, Sovyetler Birliği için, pakta gizli bir sakınca ekledi. Dört devletin dışişleri bakanlarından oluşan; ortak siyaseti belirleyecek bir yönetim kurulu meydana getirildi ve başkanlığın her yıl dönüşümlü olması kararlaştırıldı. Ayrıca, İktisadî, malî ve ticari işlere bakacak bir de danışma kurulu oluşturuldu. 1936’da Belgrad, 1937’de Atina, 1938’de Ankara, 1939’da Bükreş ve en son 24 Şubat 1940’ta tekrar Belgrad’da toplandı. II.Dünya Savaşı’nın çıkması ve 1940 yılı yazında, Almanların Romanya’yı işgali üzerine antlaşma, uygulanamaz hâle gelip ortadan kalktı.
Balkan Paktı ile, bu devletlere ait Balkan sınırları karşılıklı olarak güvenlik altına alınmıştır.
Atatürk Balkan Paktı delegeleri ile Çankaya’da