Türkiye 1921

12 Mart 1921 – Türk İstiklal Marşı kabul edildi

Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi, oybirliğiyle ve coşkulu alkışlarla Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı adını taşıyan şiirini Türkiye’nin İstiklal Marşı olarak kabul etmiştir.

Osmanlı Devleti’nde milliyetçilik ilkesi olmadığı için bir milli marşımız yoktu. Milli devlet kurulunca bir milli marşa gerek duyuldu. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda bir yarışma açtı. Fakat yarışmaya katılan şiirler arasında Türk milli marşı olacak nitelikte bir marşa rastlanmadı. Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver), marşı ünlü şair Mehmet Akif Ersoy’un yazmasını istiyordu. Ankara’da bulunan Mehmet Akif ise, “Milli marş para ile yazılmaz”diyor, yarışma sonucu kazanana verilecek ödülü almak istemediğinden şiiri yazmıyordu. Bunun üzerine Mehmet Akif’e, kazanan şiire para ödülü verilmeyeceği söylendi ve ünlü şair, milli duyguları ve istiklal aşkının en güzel ifade eden şiirlerinden birini yazdı.

Mecliste tam üç defa okunan ve ayakta alkışlanan bu şiir, Türk milletinin İstiklal Marşı olarak kabul edildi ve Türk milliyetçiliği bununla da doruk noktasına tırmandı.

 

Loading

Makale ne kadar kullanışlı?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow by Email
YouTube
WhatsApp