14 Mayıs 1948 – İsrail Devleti kuruldu
İngiliz himayesinin sona ermesine 8 saat kala Yahudiler, İsrail Devleti’nin kurulduğunu ilan ettiler.
Filistin Arap milliyetçiliği ve Filistin’deki Yahudi nüfusunun aynı dönemde artış göstermesi (özellikle de Nazizm’in 1930’lardaki yükselişi nedeniyle) Filistin’de Arap-Yahudi çatışmalarının artmasına yol açtı. Britanya bu sorunu Birleşmiş Milletlere devretti ve BM 1947’de Filistin’i iki devlete ayırmayı teklif etti: Bir Yahudi bir de Arap devleti. Kudüs ve Beytüllahim ise uluslararası bir kent olacaktı. Plan Filistin’deki Yahudi liderler tarafından kabul edildi fakat Arap liderler bunu reddetti.
Ekim ayında genel seçimler yapılana kadar başbakanlığı David Ben Gurion üstlenecek. Tel Aviv’deki araçların çoğunda şimdi yeni İsrail bayraklar asılı. İsrail Devleti’nin kurulduğunu açıklayan bildiride şöyle denildi: “Biz, Filistin’deki Yahudi halkını ve dünyadaki Siyonist hareketi temsil eden Milli Konsey üyeleri, Filistin’deki İngiliz himayesinin sona erdiği gün toplanarak, Yahudi halkının tabiî ve tarihi hakkı ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun kararları doğrultusunda, Filistin’de ‘İsrail’ adı altında Yahudi devletinin kuruluşunu ilan ediyoruz.”
İsrail, İngilizlerin 1939’da göçmen sayısını kısıtlayan yasasını kaldırarak kapılarını bütün Yahudilere açacak. Herkes için sosyal ve siyasî eşitlik, eğitim ve kültür hürriyeti ve Arap vatandaşlar için eşit hak uygulaması sözü verildi. Birleşmiş Milletler’den yardım isteyen devlet, BM üyesi olmak istediğini de bildirdi. ABD Başkanı Truman’ın, İsrail Devleti’nin kurulmasından birkaç saniye sonra Beyaz Saray’dan yaptığı açıklamada yeni hükümeti tanıdığını açıklaması şaşkınlık yarattı. Bu arada sınıra yığınak yapan Mısır birliklerinin çok yakında Filistin’e girmeleri bekleniyor. Yahudiler, yeni devletin resmi ordusu sıfatını kazanan 30 bin kişilik Haganah milisi ile varlığını savunmaya hazırlanıyor.