1942 – Cumhuriyet’in ilk yabancı yönetmeni Adolf Korner
Türk sineması 1942’lere geldiğinde Cumhuriyet’ten sonra ilk defa bir yabancı yönetmen ile tanıştı: Adolf Körner. Çekoslovakya’da doğan Adolf Körner, Türkiye’de çeşitli tiyatrolarda takdimcilik yaptı.
Halil Kamil’in teklifi üzerine yönetmenliğe geçti. Reşat Nuri Güntekin’in “Hülleci” isimli romanını “Duvaksız Gelin” ismi altında sinemaya uyarladı. Halide Pişkin, Naşit Özcan, Vedat Karaokçu, Şevkiye May, Hüseyin Kemal ve Reşit Baran gibi dönemin ünlü oyuncularının rol aldığı bu filmden sonra Körner, “Kerem ile Aslı”yı yönetti. Körner’in bu filminde ise başrolü Müzeyyen Senar oynadı. Üçüncü ve son filmi olan “Sürtük” ise Türk sinemasında yıllar boyu benzerleri çekilecek bir melodram oldu. Korner daha sonraki hayatını Elhamra Sineması’nda gişe memurluğu yaparak sürdürdü.
Adolf Körner, 1 Ocak 1902’de Çekoslovakya’da doğdu. Bir süre İtalya’da Lüçi Stüdyoları’nda çalıştı. Ha-Ka Film’in sahibi Halil Kâmil’in isteği üzerine Türkiye’ye geldi. Bir revü oyuncusu olan Körner, Refik Kemal Arduman’ın yardımıyla Reşat Nuri Güntekin’in Hülleci oyununu Duvaksız Gelin (1942) adıyla sinemaya uyarlayarak yönetmenliğe başladı. Ardından Kerem ile Aslı (1942) ve Mahmut Yesari’nin aynı isimli piyesinden Sürtük (1942) filmlerini yönetti. Hayatının son dönemlerinde Elhamra Sineması’nda gişe memurluğu yaptı.
Müzeyyen Senar 1919 yılında Bursa’da dünyaya geldi. Müzik eğitimine Anadolu Musiki Cemiyeti’nde, kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Hayranlık uyandıran bir sese sahip olan bu yetenekli kız çocuğunun ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem’i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdiler, zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldular.
Halide Pişkin,1923 de sahneye çıkmış ve ünlenmiştir. 1925 de Darülbedayi’ye girmiş daha sonra çeşitli topluluklarda oynamış 1930 da kendi adına topluluk kurmuş ve turnelere çıkmıştır.