KonularSovyet Devrimi

Ekim 1917 – Sovyet Devrimi tamamlandı

Ekim 1917 - Sovyet Devrimi tamamlandı

Kendiliğinden ve umulmadık bir şekil­de gelişen Şubat Devrimi’nin tersine, Ekim günleri, duruma hâkim olmayan bir hükümet ortamında, Bolşevikler tara­fından titizlikle hazırlanmıştı. Zor gün­ler, 22 Ekim’de Petrograd Garnizo­nu’nun, Petrograd Devrimci Askeri Ko­mitesi ile birleşmesiyle başladı. Bolşe­vikler, yeni kurulacak hükümeti tanıma yetkisinin yalnızca, 25 Ekim’de yapıla­cağı duyurulan İkinci Panrus Sovyetler Kongresi’nde (demokratik bir kurulda değil) olacağını ilan ettiler.

Devrimci Askeri Komite’ye bağlı müfrezeler (bir­kaç bin kızıl muhafız, denizci ve asker) başkentin stratejik noktalarını (köprüler, postaneler, telgrafhaneler, bankalar, garlar) hiçbir direnişle karşılaşmadan kontrol altına alırken, Kerenskiy‘nin, 24 Ekim akşamı başlayan ayaklanmaya kar­şı koymak için askeri öğrencilerden baş­ka dayanağı yoktu. Kerenskiy, hükümete bağlı takviye kuvvet ve birlik aramak üzere, Petrog­rad’ı terk ederken, Haziran ayından beri ilk defa halk önüne çıkan Lenin, Petrog­rad Sovyeti oturumunda şu açıklamayı yaptı; “Bolşeviklerin, gerekliliğini ısrar­la belirttiği, işçi ve köylü devrimi ger­çekleşmiştir… Rusya tarihinde yeni bir sayfa açılmaktadır ve bu üçüncü devrim, sosyalizmin zaferiyle sonuçlanmak zo­rundadır.”

Geceleyin, ayaklanmacılar, etkisiz bir hükümetin tek ve gülünç sa­vunmasını oluşturan genç Kadetler ve kadınlar bölüğünün direnişini rahatlıkla kırarak, bakanların çekildiği Kışlık Sara­yı ele geçirdiği sırada, İkinci Panrus Sovyetler Kongresi başlamıştı. “Sovyet­lerin sırtına dayanarak örgütlenen askeri komplo” suçlamasını yapan Menşevik­ler ve sosyalist devrimciler, Bolşevikle­rin yuhalamaları ve Troçki‘nin saldırgan sözleri (“Haydi, layık olduğunuz yere, tarihin çöplüğüne gidin!”) arasında salo­nu terk ettiler. Müttefikleri sol sosyalist devrimcilerden sayıca üstün olan Bolşe­vikler, kendi darbelerini, Lenin‘in kale­me aldığı ve “bütün iktidarı Sovyetlere” veren bir metnin oylandığı bu Kongre’de onaylatmışlardı. Bu çözüm, Bolşeviklere “halk adına” hükümet etme (gerçi ikti­dar zaten partilerinin elindeydi) olanağı tanımaktaydı.

İkinci Panrus Sovyetler Kongresi, dağılmasından birkaç saat ön­ce, Halk Komiserlikleri Konseyi’nin (Bolşevik hükümet) kurulmasını resmen kabul etmiş ve yeni rejimin ilk uygula­ması olan barış ve toprak kararnameleri­ni onaylamıştı.

Makale ne kadar kullanışlı?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow by Email
YouTube
WhatsApp