İkinci Meşrutiyet – Giriş
Bu çerçeve içinde, siyaset yapan kitlenin genişlemesi, bir siyasî kamuoyunun doğuşu ve özgürlük düşüncesinin toplumsal hayata girmesi gibi gelişmeler önem kazanmaktadır. Bu dönemde yeşeren iktisadî ve siyasî bağımsızlık fikri, devlet cihazının modernleştirilmesi ve laikleştirilmesi yolunda atılan adımlar, 1920 sonrasının millî-demokratik-laik devlet tablosunun oluşumunu hazırlayan önemli katkılardır.
1877 yılında ancak dört ay yaşayabilen Birinci Meşrutiyet meclisi hariç tutulursa, Osmanlı siyasî hayatında parlamenter düzen, 1908-1914 yılları arasında hayata geçme imkânı bulabilmiştir. İkinci Meşrutiyet, geniş bir yelpazeye dağılan siyasî partileri, cemiyetleri, basınıyla çoğulculuğun ilk örneklerini vermiştir. O sıralar siyasal hayatın renkliliğine eşlik eden zengin siyasî ve ideolojik tartışmalara gelince, bu konular başlıca Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkçülük, Batıcılık, mesleki içtimaî, merkeziyetçilik ve ademi merkeziyetçilik sorunları etrafında toplanmıştı.
Dönemin Türk siyasal hayatındaki olumsuz yanı ise, önceleri bir hâkim parti durumundaki İttihat ve Terakki’nin sonradan fiilen tek parti durumuna gelmesi, baskı ve terör yöntemiyle muhalefeti sindirmesiydi. Bu çığır, genel olarak bütün demokratik kurum ve mekanizmaları, özel olarak da parlamentoyu etkisizleştirdi, 1914 yılından sonra savaş şartları da bahane edilerek yeniden meclislerin tatili yoluna gidildi. Komitacılıktan yetişme İttihatçıların orduyu siyasete iyice sokmaları ve muhalefete karşı kullanmaları ise, rejimin yarı askerî bir niteliğe bürünmesine yol açtı. Bütün bu olumlu ve olumsuz yönleriyle İkinci Meşrutiyet, daha sonraki yılların siyasal ve anayasal gelişmelerini derinden etkileyecekti.
II. Meşrutiyet ile ilgili
II.Meşrutiyet Maddeleri___________
Makale ne kadar kullanışlı?
Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!
Ortalama 0 / 5. Oy sayısı: 0
Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.