14 Ağustos 1948 – 1948 Olimpiyatları’na savaş mağlubu ülkelerin sporcuları çağrılmadı
1920’li yıllarda yapılan hata bu kere de tekrar edildi. Almanya, İtalya ve Japonya Londra Olimpiyatları’na alınmadılar.
“İkinci Cihan Harbi” yüzünden, uzun yıllar yapılamayan “Olimpiyat Oyunları” yeniden gündeme geldi. Milletlerarası Olimpiyat komitesi israr edince İngiltere, organizasyonu üzerine aldı.İngilizler, savaş sonrası darlık ve imkânsızlıklara rağmen 1948 Londra Olimpiyat Oyunları’nı mükemmel bir şekilde organize ettiler. Milletlerarası Olimpiyat Komitesi,1920’li yıllarda olduğu gibi yine hataya düştü ve savaş sonu yenik düşen ülkelerden Almanya, İtalya ve Japonya’yı, Londra Olimpiyatları dışında bıraktı…
Yüksek, uzun, 100 m. düz ve 80 metre engellide dünya rekortmeni olan Fanny Blankers Kcen, Londra’da büyük performans gösterdi. 100, 200 m. düz, 80 m. engelli ve 4×100 m. bayrak yarışlarına girdi. Her dört yarışta da şampiyonluk ipini göğüsleyerek “4 Altın Madalya” kazandı.
5000 m. de gümüş,10.000 m. de ise altın madalya kazanan Çek atleti Emil Zatopek ile 17 yaşına rağmen 10’lu yarışma olan “Dekatlon”u kazanan Amerikalı atlet Bob Mathias, oyunlanın diğer süper yıldızları oldular…
1948 Londra Olimpiyat Oyunları’nda şüphesiz en büyük sükseyi Türk güreşçileri yaptılar… Nasuh Akar, Gazanfer Bilge, Celal Atik ve Yazar Doğu Serbest stilde, Mehmet Oktav ile Mersinli Ahmet de Greko-Romen stilde “Altın”a ulaşırlarken, Londra’da toplanan bütün sporseverlerin gönüllerinde taht kurdular…
Atletizm’de ise Türkiye bir “Bronz” madalya ile yetindi. Üç adımda Ruhi Sarıalp şampiyonluğu 1 cm’lik faulle elinden kaçırdı ve 15.025m.’lik derecesiyle “Olimpiyat üçüncüsü” oldu. Ruhi Sarıalp’in kazandığı bu üçüncülük, Olimpiyatlar tarihinde Türkiye’nin, güreş dalı dışında elde ettiği ilk değerli madalya oldu.
• Londra Olimpiyatları Futbol Birinciliği’nde, final maçında Yugoslavya’yı 3-1 yenen İsveç şampiyon oldu…
• Enternasyonal Gençler Futbol Turnuvası’nın Londra’da yapılan ilk organizasyonunda, İngiltere şampiyon oldu…
• Hürriyet gazetesi ilk defa, Londra Olimpiyat Oyunları vesilesiyle, spor haberlerini birinci sayfada, manşette vermeye başladı. Bu olaydan sonra birçok büyük gazete, arka sayfalarında devamlı spor konularını işlemeye başladılar…