27 Haziran 1941 – Refah Şilebi batırıldı
İngiltere’ye sipariş edilmiş 4 denizaltıyı almaya giden Refah şilebimiz, Kıbrıs’ın 10 mil doğusunda torpillenerek batırılmıştır.
Şilebin batırılma sebebi ve kimlerin batırdığı henüz öğrenilemedi. Türk Hükümeti savaştan önce İngiltere’ye 4 denizaltı sipariş etmiş, anlaşmaya göre denizaltıların Türk limanlarında İngilizler tarafından teslimi kararlaştırmıştı. Son günlerde İngilizler teslim işleminde güçlükler çıkarmışlardı.
Bunun üzerine Recep Peker Hükümeti, denizaltıları İngiltere’de teslim alıp getirme kararını almış, bu görev Refah şilebine verilmişti. Denizaltıları almak için gidecek kafilenin kumandanlığına Yarbay Zeki Esin , süvariliğine İzzet Dalgakıran getirilmişti. Subay ve öğrencilerden seçkin bir görevliler kadrosu da kurulmuştu. Subay, er ve öğrencisiyle bu kadro 199 kişiden oluşuyordu. Cemide ayrıca tankçı subay olduğu bildirilen bir İngiliz de vardı.
Refah hareket ettiği gece torpülenmiştir. Gemideki 25’er kişilik iki filikadan biri parçalanmış, diğer filikaya 28 kişi binebilmiştir. Bunlar 20 saat sonra adanın Karataş ilçesine çıkmışlardır. Geminin ahşap parçalarına tutunup 72 saat su üstünde kalan kazazedeler, telsizle kaza yerine gelme emri alan Doğan gemisi tarafından kurtarılmıştır. Ama bunlar sadece 4 kişiydi. Boğulanlann 167 kişi olduğu anlaşılmış bulunuyor, fakat şilebin torpillenme sebebi ve kimler tarafından torpillendiği öğrenilememiştir.
Türk istihbarat ekiplerinin yaptıkları araştırmalar “Refah şilebinin Fransız Vichy hükümetine bağlı bir denizaltı tarafından Mısır gemisi zannedilerek torpillendiğini ortaya çıkardı ve Fransızlardan tazminat olarak iki savaş gemisi alındı.” Türk hükümeti şehitlerin her birisinin yasal varislerine 4’er bin lira, kurtulan subaylara 8’er yüz, erbaş ve öğrencilere 4’er yüz, erlere yüzer lira tazminat ödenmek kararını aldı. ” Refah şehitlerine bir anıt dikilmesi için seneler geçecek ve anıt, 1970’te Mersin’de açılacaktı.” (Daha geniş bilgi için bkz.: Hürriyet Tarih, 8 Haziran 2005, s. 4-8, Savaşa girmedik ama Refah’ımız batınca girmişten beter şaşırdık, Vahdettin Engin.)
2006’da Denizler Kitabevi yayınlarında çıkan, Türkiye’de tecimsel (ticari) denizciliğin önemli isimlerinden Osman Öndeş’in 268 sayfalık Refah’ı Kim Batırdı? adlı kitabındanysa Osman Öndeş soruya yanıt olarak İtalyan sabotajcıları işaret etmektedir.