Haziran – Aralık 1945 – Ruslar Türkiye topraklarına göz dikti
Türkiye’ye bir nota veren Sovyet Rusya, Boğazlar statüsünün değiştirilmesini, Boğazlarda kendisine üs verilmesini, ayrıca Kars, Ardahan ve Artvin’in Rusya’ya bırakılmasını istemiştir.
Rusya, Mart ayında da, Türkiye’ye bir nota vererek, 1925’te iki devlet arasında imzalanan tarafsızlık ve saldırmazlık antlaşmasının kendisi tarafından iptal edildiğini bildirmişti.
Moskova Büyükelçimiz olan Selim Sarper, Sovyetler Birliği lideri Stalin’in bu isteklerini Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye getirdi. Ankara’da büyük bir tedirginlik ve tepki yaratan bu istekler Türkiye kadar Batılılar’ı da endişelendirdi.
Batılı müttefiklerinin ölçüsüz yardımları ve desteği ile İkinci Dünya Savaşı’nın galipleri arasında yer alan Rusya’nın fırsattan yararlanarak, Avrupa’da işgal ettiği topraklarla yetinmeyip Türkiye’den de toprak istemesi, hele Türkiye’nin candamarı demek olan Boğazlarda üslenmeye çalışması, Türk yöneticileri ve halkı tarafından nefretle ve büyük tepkiyle karşılanmıştır.
Rusya’nın istekleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmüş ve reddedilmiştir. Türkiye aynı zamanda Batılı devletlere de birer muhtıra vererek Rusya’nın yayılmacı politikasına dikkatleri çekmiştir.