Dünya 1950

10 Mayıs 1950 – Fransa, Avrupa’da kömür ve çeliğin ortak yönetimini teklif etti

Bugünkü Avrupa Topluluğu’nun temellerini atan iki ünlü devlet adamı Robert Schuman ile Jean Monnet,
birlik için büyük çabalar harcadılar. Avrupa Kömür ve Çelik Birliği ile başlayan “Birleşik Avrupa” gayretleri günümüze kadar ulaştı.

Fransa kömür ile çeliğin ortak yönetimini teklif ederken, temel üretim maddelerinin ortak yönetiminin ileride Avrupa birliğini sağlayabileceğini, Ortak Pazar için ilk adım olabileceğini ümit ediyor. Teşkil edilecek bir yüksek yetki kurulu, Batı Avrupa’nın endüstrisinin anahtarı sayılan madenleri, sanayiinin bugünkü sahiplerince uygulanan politikalarına müdahale etmeden yönetimini düzenleyecekler. Fransa’nın bu teklifinin ekonomik yönünden başka politik bir amacı da var.

Dünyada iki yıldan beri “soğuk savaş” dönemi yaşanıyor. Barışçı çalışmalarda şampiyonluğu elden kaçırmak istemeyen Fransa, ülkeler arasında dayanışmayı sağlayarak insanları, ölümden başka bir şey vermeyen savaş tehdidinden uzaklaştırmak istiyor.

Schuman’ın açıklamaları yurtdışında heyecanla karşılandı, Washington ile Bonn heyecan ve memnuniyetlerini ifade ederken Brüksel de teklifi benimsiyor. Ama Londra’nın tavrı henüz belli değil, hiçbir resmî açıklama yapmadılar.

Loading

Makale ne kadar kullanışlı?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow by Email
YouTube
WhatsApp