12 Mart 1938 – Avusturya Almanya ile birleşti
Dışarıdan Almanya’nın içeriden Avusturya Naziler’inin sıkıştırması ve hemen hemen hepsi Alman asıllı olan halkın üzerindeki yoğun propagandalar sonunda, bu ülkenin Almanya ile birleşeceği anlaşılıyordu.
Diplomatik yoldan yapılan görüşmeler bunu göstermekteydi. Birleşmeye karşı çıkan Avusturya şansölyesi Schuschingg, Hitler’in baskısını frenlemek için, tutuklu bulunan birleşme taraftarı Avusturya Naziler’ini serbest bırakmış, Nazi liderlerinden birini de kabinesinde içişleri bakanı yapmıştı.
Fakat içten ve dıştan baskılar devam edince, birleşme konusunun halkoyuna surulmasını da kabul etmişti. Avusturya ve Almanya Nazilerinin sabırsızlık göstermeleri karşısında da istifa etmek zorunda kalmıştır.
Schuschingg’in istifasından sonra, onun kabineye aldığı Nazi milletvekili Seyss-Inquart şansölye (başbakan) oldu. Şimdi Avusturya’da Almanya ile birleşmeyi isteyen bir hükümet vardı. Şansölye Seyss-Inquart asayişi sağlamak gerekçesiyle resmen Alman ordularını davet etti. Bu, birleşmenin fiilen gerçekleşmesiydi. Bir gün içinde Alman birlikleri Avusturya’ya yayıldı. 14 Mart günü Hitler de, açık bir arabada ayakta durarak Viyana’ya geldi ve Avusturyalılar tarafından coşkun alkışlarla karşılandı.
Birleşmenin hukukî formalitesini tamamlamak için bir ay sonra yapılan halk oylamasında halkın %99’u birleşme lehinde oy kullandı ve Hitler’in en büyük tasarılarından biri, belki en önemlisi, gerçekleşmiş oldu…