Türkiye 1922

30 Ağustos 1922 – Büyük Zafer

 68 buyuk taarruz 1922

 

26 Ağustos : Türk ordusu bugün, düşmanı ‘vatanın harim-i ismetinde boğmak’ (kutsal ocağında) için, topçusuyla, piyadesiyle, süvarisiyle dalga dalga hücuma geçmiştir. Yunanlılar Sakarya’da yenildikten sonra, batıya çekilmiş, Afyon-Kütahya hattını tahkim etmişlerdi. Olanca güçlerini tekrar toplamış, burada aşılmaz sanılan mevzilere yerleşmişlerdi.

Bu mevzileri gezen yüksek rütbeli bir İngiliz subayı “Türkler bu mevzileri altı ayda aşabilirlerse altı saatte aşmış gibi övünebilirler” diyordu. Türkler işte bu mevzilere saldırıyor. Çünkü artık Türk ordusu hazırlıklarını tamamlamış, zamanın şartlarına göre noksanlarını gidermiştir. Şimdi düşman neye uğradığını şaşırmış durumdadır. Mevzilenmiş durumda olduğu için hemen savunmaya geçmiştir. Türk ordusunun şimdi 208 bin er ve subayı, 98 bin piyade tüfeği, 839 ağır makineli tüfeği, 2032 hafif makineli tüfeği, 323 topu, 198 kamyonu, 33 oto ve ambulansı ve 5 uçağı vardır. Yunan ordusunun ise 220 bin er ve subayı, 130 bin piyade tüfeği, 1002 ağır makineli tüfeği, 3180 hafif makineli tüfeği, 344 topu, 4036 kamyonu, yüzlerce oto ve ambulansı ve 12 uçağı bulunuyor. Fakat savaşın kaderini silahlar değil, silahlardan ziyade, Türk kumandanlarının üstün vasıfları, Türk erlerinin vatan uğruna canını hiçe sayması tayin edecektir. Bu, hücumun daha ilk saatlerinde anlaşılmıştır. 26 Ağustos sabahı saat05.30da yoğun topçu ateşiylebaşlayan büyük taarruzun ilkgünü düşman kuvvetleri olancagüçleriyle mevzilerinde tutunmaya,Türk ordusu isedüşmana iyice sokulmaya çalıştı.

27 Ağustos : İkinci gün Türk hücumu, bütün cephelerde ve çok şiddetli olarak tekrar başladı. Öğleden evvel Çiğiltepe dışında Afyon bölgesinin güneyindeki Yunan mevzileri tamamen işgal edildi ve Yunan birlikleri düzensiz bir şekilde ovaya doğru çekilmeye başladı. Öğleden sonra 8. tümenimiz Afyon’u da kurtardı. Az sonra bölgedeki bütün hedeflere ulaşıldı. Düşman kaçıyor ama Mehmetçik peşinden yetişerek imha ediyordu.

28 Ağustos : Üçüncü gün beş düşman tümeninin İzmir yönünde çekilmesi önlendi ve kuzeye doğru sürüldü.

29 Ağustos : Dördüncü gün şiddetli çarpışmalar devam etti. 29 Ağustos akşamı beş Yunan tümeni onları kovalayan tümenlerimiz tarafından yakalandı. Şimdi düşman ordusu her taraftan sarılmış bulunuyordu. Başkumandan kesin imha hücumunu emretmiştir. Mustafa Kemal Paşa, Birinci Ordu’nun bulunduğu bölgede, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa İkinci Ordu ile Suvari kolordusunun bulunduğu bölgede, İsmet Paşa Afyon’dadır.

30 Ağustos : Ve sabahın erken saatlerinde büyük meydan savaşı başlamıştı. Bu savaş tarihe Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak geçecektir… Sabahtan akşama kadar devam eden çarpışmalarda düşman ordusunun çok büyük bir kısmı imha edildi. Mustafa Kemal, Fevzi ve İsmet paşalar düşman ordusunun imha edildiği Çalköy civarında, savaş meydanını kısa bir süre inceledikten sonra kaçabilen düşman kollarını takip etmek ve yakalamak için tedbir aldılar. Artık Yunan ordusu yoktur. Mustafa Kemal Paşa’nın daha önce söylediği gibi düşman, vatanın harim-i ismetinde boğulmuştur: Çalköy civarında 100 bin ölü, 20 bin esir, çok sayıda top, tüfek ve cephane bırakıp, panik halinde kaçmaktadır.

 

Loading

Makale ne kadar kullanışlı?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow by Email
YouTube
WhatsApp