01 Temmuz 1926 – Kabotaj Kanunu’nun kabulü
Bugünden itibaren Türk kıyılarında mal ve yolcu taşımak, yalnız Türk bayrağını taşıyan gemilere ve teknelere tanınan bir hak olmuştur. Bugün kabul edilen Kabotaj Kanunu ile, yabancılar kara sularımızda diledikleri gibi taşımacılık yapamayacaklardır.
Bu yasaya göre, akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularda ve kara sular içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.
Bugüne kadar deniz kabotajı, kapitülasyonların bir sonucu olarak, yabancı milletlerin gemileri için bir hak haline gelmişti.
Kabotaj bir devletin kendi limanları arasında yolcu ve yük taşıma hakkıdır. Türkiye’de 1 Temmuz Kabotaj bayramı olarak kutlanır.