23 Temmuz 1908 – İkinci Meşrutiyet ilan edildi
Bugün, Osmanlı Devleti‘nin başkenti İstanbul‘da, Sultan II. Abdülhamid, İkinci Meşrutiyet‘i ilan etmiştir. İttihatçılar 23 Temmuz sabahı Selanik hükümet konağını işgal ettiler. Ayaklanmanın tüm ülkeye yayılacağından çekinen II. Abdülhamid, aynı gün İkinci Meşrutiyet‘i ilan etmek zorunda kaldı.
Birinci Meşrutiyet 23 Aralık 1876’da ilân edilmiş, yaklaşık 14 ay sonra 13 Şubat 1878’de, yine Sultan Abdülhamid tarafından Parlamentonun (Meclis-i Mebûsân‘ın) süresiz kapatılmasıyla sona ermişti.
Osmanlı Devleti‘nde meşrutiyetin ikinci defa ilân edilmesinin sebebi olarak, Birinci Meşrutiyet’in sona erdirilmesini gerektiren şartların ortadan kalkmış olması gösteriliyorsa da, asıl sebebin İttihat ve Terakki (Birlik ve Kalkınma) Cemiyeti’nin, artık sultanın da karşı koyamadığı ağır baskılarıdır. Bu cemiyetin üyeleri arasında Harp Okulu ve Askeri Tıbbiye öğrencileri başta gelmektedir. III. Ordu‘nun hemen hemen bütün subaylarının da Cemiyet üyesi oldukları bilinmekte, bir siyasi parti niteliği alan cemiyetin ise iktidara gelmeyi amaçladığı anlaşılmaktadır.