Ağustos 1944 – Paris’in Kurtuluşu
14 Haziran 1940’tan beri Alman işgalinde bulunan Paris, artık hürdür ve yine Hür Fransa’nın başkentidir.
Almanların bütün cephelerde gerilemeye başlaması, Fransız direnişçilerinin Paris’i geri almak için yoğun çaba içinde bulunmaları, Paris’te bir ayaklanmanın olacağını belli ediyordu. Şehrin kurtuluşu ile sonuçlanan olaylar şöyle gelişti:
19 AĞUSTOS – Bir aydan beri Hür Fransa geçici hükümeti, şehrin kurtuluşunda bulunmak ve sorumluluk almak için yetkili kişileri Paris’e göndermekteydi. Öte yandan, direniş konseyi de bir ‘Aksiyon Komitesi ‘ oluşturmuştu. 16 Ağustos’ta Paris Emniyet görevlileri ve demiryollarında çalışanlar greve gittiler. 19 Ağustos günü erken saatlerde ayaklanma başladı. Direnişçiler Emniyet binasını, Adalet Sarayını ve bakanlıktan işgal ettiler. Geçici hükümet temsilcileri bu binalara yerleşti.
23 AĞUSTOS – General De Gaulle’ün ısrarı ile Müttefik Orduları Başkumandanı General Eisenhower, 2. Zırhlı Tümen’e Paris üzerine yürüme emri verdi.
24 AĞUSTOS – 2. Zırhlı Tümen’e bağlı bir tank birliği akşam üzeri Belediye Sarayı’nı ele geçirdi.
25 AĞUSTOS – General Leclerc kumandasındaki 2. Zırhlı Tümen Paris’e girdi ve Alman direnişçileriyle savaşmaya başladı. İşgal kuvvetleri kumandanı Von Choltitz genel karargâhında sıkıştırıldı ve tutuklanarak Mont-Parnasse garına götürüldü. Choltitz burada, Paris’teki Alman garnizonunun teslimi belgesini imzaladı. General De Gaulle aynı akşam Paris’e geldi ve dosdoğru Savunma Bakanlığı’na geçti. Geçici hükümeti buraya yerleştirdi. Bundan sonra, sokaklara dökülen Parisliler, tarifsiz bir coşku ile kurtuluşu kutladılar.
26 AĞUSTOS – General De Gaulle, Meçhul Asker Anıtı’nı ziyaret ederek saygı duruşunda bulundu ve sonra Nötre Dame Katedrali’ne giderek dua etti.