Aralık 1949 – Çin’de iç savaşı komünistler kazandı
• Çin’de milliyetçiler Çan Kay-Şek’in, komünistler ise Mao’nun etrafında birleştiler. Başlangıçta Çan Kay-Şek üstündü, komünistleri uzun yürüyüşlere mecbur etti.
• Bu yılın aralık ayında hücumlarını artıran komünistler, Yunnan’ı da aldılar. 18 Aralık’ta milliyetçilerin son limanı olan Tsam-Kiang da düştü.
Çinliler uzun yıllar sömürgeci Avrupa devletleriyle mücadele ettiler. Sonra kısa bir süre için onların yerini Japon emperyalizmi aldı. Komünistler ve milliyetçiler Japon istilâsına karşı kuvvetlerini birleştirdiler.
Savaşın gidişi onlara yardım etti ve Japonya mağlup oldu. O zaman tekrar birbirlerine düştüler. Milliyetçiler Çan Kay Şek’in etrafında, komünistler ise Mao Zedung’un etrafında birleştiler. Başlangıçta Çan Kay Şek üstün geldi ve komünistler uzun yürüyüşler yaparak en kuvvetli oldukları bölgelere ulaştılar.
Fakat, sonu gelmeyen savaşlar, yangınlar ve açlık, halkı usandırdı. Yeni bir umutla Mao’nun peşine düştüler ve Mao da durumdan yararlanmasını bildi.
Şimdi, komünistler güneye doğru ilerlemeye devam ediyorlar. Pekin geçen yılın son ayından beri kuşatma altında tutuluyordu. Pekin’i ellerinde tutan milliyetçiler direnince komünistler bu güzel ve tarihi anıtlarla dolu şehri bombalamakta tereddüt etmediler. Bunun üzerine 1 Şubat’ta Pekin garnizonu teslim oldu. Bundan sonra komünistler başkent Nankin’e yöneldiler. Mao, 21 Nisan’da 1 milyon askeriyle Yang-Tseu-Kiang nehrini aşınca Nankin teslim oldu.
25 Mayıs’ta, Çin’in en büyük liman şehri Şanghayi da aldılar. Milliyetçilerin lideri Çan Kay Şek, artık tutunacak dalı kalmayınca, Formoza Adası’na çekildi. Burada, Amerika’nın yardımı ile hava ve deniz filolarını güçlendirdi. Fakat bu kuvvetler kıta Çin’e saldırmak için değil, Formoza Adası’nı savunmak içindi.
Bu yılın Aralık ayında komunistler son hücumlarını Yunnan’a yaptılar ve burasını da işgal ettiler. 18 Aralık’ta, milliyetçilerin son limanı olan Tsam-Kiang da düştü.
Mao’nun rejimi önceden belliydi. Hükûmetini çoktan kurmuş, yönetimi ele almıştı. Şimdi, Çin’in en kuvvetli adamı, bu koca ülkeyi idare eden diktatörü odur. Ülkenin Doğulu Batılı sömürgecilerden de kurtarılmış olması, Mao’nun tutunma şansını arttırmaktadır.