05 Nisan 1949 – Kuzey Atlantik Paktı (NATO) kuruldu

Ön çalışması aylardan beri devam eden, 18 Mart’ta son şeklini alan ve nihayet 4 Nisan’da 12 devletin imzaladığı Kuzey Atlantik Paktı kurulmuştur. Paktın asıl adı “North Atlantic Treaty Organization”dır ve bu kelimelerin baş harfleri alınarak kısaca NATO şeklinde anılmaya başlanmıştır.

Savaş sonrasının bu en önemli siyasî kuruluşuna imza koyan devletler şunlardır: Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Danimarka, Norveç, İzlanda, İtalya ve Portekiz’dir.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana dört yıldan daha az bir zaman geçmesine rağmen böyle çok üyeli ve en önemli konuları hedef alan bir paktın kurulması, dünya barışının sağlanmasında ne büyük güçlüklerle karşılaşıldığını da gösteriyor. Daha hazırlık çalışmaları sırasında komünist blok bu pakt için “Saldırma amaçlı” damgasını vurdu ve aleyhinde geniş bir propaganda başlattı. Oysa bu pakt, Sovyet emperyalizmine, komünizmi yaymak için kuvvete başvurmasına, Doğu Avrupa’da hürriyet ve demokrasiyi yok etmiş olmasına ve bütün bunları “güvenlik gereği” gibi bir paravan kullanarak yapmasına ve bu politikadan vazgeçmemesi karşısında savunma amaçlı olarak kurulmuştur.

Kuzey Atlantik Paktı’nı imzalayan devletler ilk toplantıda

Bu paktın kurulması, belki tarihin en önemli olaylarından biri olacaktır. Çünkü iki dünya savaşından yıkımla çıkan milletler üçüncü bir dünya savaşını mutlaka önlemek, bunun için de caydırıcı bir güç, bir birlik meydana getirmek istiyorlar. Bu pakt savaş için değil, savaşı önlemek, hürriyet ve demokrasiyi tehditlere karşı korumak için kurulmuştur. Bu anlaşmayı imzalayan devletler “Milletlerin demokrasi ilkeleriyle hukukun üstünlüğü esasına dayanan kişi hürriyetlerini, ortak miraslarını, kültür ve medeniyetlerini korumaya” karar vermişlerdir.

Bu antlaşmaya göre taraflar (paktın üyeleri) uluslararası ekonomi-politikalarında ortaya çıkacak bütün aykırılıklar gidermeye çalışacaklardır. Birbirleriyle ekonomik ve kültürel işbirliğini arttıracaklardır. Tabii askerî bakımdan da dayanışma içinde olacaklardır. Bunun için bir “NATO Avrupa Ordusu” kuracak, üye milletler milli savunma bütçelerinin bir kısmını bu orduya ayıracaklardır. Bu, paktın askerî kanadını oluşturacak ve merkezi de Paris olacaktır. Paris Genel Karargâh olacak, üye devletlerin her birinde birer NATO karargâhı bulunacaktır.

Loading

Makale ne kadar kullanışlı?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow by Email
YouTube
WhatsApp