18 Şubat 1949 – Arjantin’de askerler Evita Peron’u istemiyor
Ordunun, eşinin emekli olması ve Avrupa’ya yerleşip orada yaşaması isteğine Devlet Başkanı Peron karşı çıkıyor.
Arjantin’de ki askerî liderler Devlet Başkanı Peron’un eşini sosyal hayattan uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Onun emekli olmasını ve Avrupa’ya gidip orada yaşamasını istiyorlar. Peron ise bu isteklere karşılık istifa tehdidinde bulundu. Ordunun bir darbe riskine girmek istememesi yüzünden durum şimdilik askıda kaldı.
Sinema ve radyoda küçük rollere çıkan eski bir aktris olan Evita, Peron’la 1943’te tanışmıştı. Güçlü şahsiyeti ve enerjisi sayesinde politikada oldukça etkili olmaya başladı. Sağlık ve Çalışma bakanlıklarını tek başına yönettiği gibi La Razon adlı yüksek tirajlı bir gazete de onun kontrolünde. Peronista Partisi’nin kadınlar kolu başkanı devlet kasasından fakirlere para dağıtan Sosyal Yardım Fonu’nun da idarecisiydi.
Ordunun Evita’dan korkması için çok esaslı sebepleri var. 1945’te sendika gösterileri düzenleyerek Peron’un hapisten çıkarılmasını sağladı. Bir hafta sonra Peron’la evlendi. Evita’nın işçiler arasındaki popülerliği sayesinde eşi Devlet Başkanı oldu. Peron, ordunun gücüne karşı kendisini destekleyecek halk gösterileri düzenlemek istediği zaman hâlâ Evita’dan yardım görebiliyor.
Evita, kocasının diktatörlüğü döneminde kadın hakları için çalıştı ve aktif anlamda siyasetin içinde yer almamasına karşılık, her zaman siyasetle ve halkla iç içe oldu. İşçi sendikalarının örgütlenmesinde önemli rol üstlendi ve 1947 yılında kadınların oy verme hakkı elde etmesini sağladı. Fakir halka yiyecek, para ve ilaç yardımında bulundu, çocuklar için de yardım kampanyaları düzenledi.
Juan Peron’un ikinci kez başkan seçilmesinden birkaç gün sonra Eva Peron, bir devlet töreni ile, “ulusun ruhani lideri” olarak adlandırıldı. Tedavisi için gittiği Amerika’da kemoterapi gördü. O dönemde çok yaygın olmayan bu tedavi şekli ilk defa bir Arjantin vatandaşına uygulanmaktaydı. Evita Peron, 26 Temmuz 1952’de 33 yaşında kanserden öldü.