30 Eylül 1928 – Alexander Fleming Penisilin’i buldu
Londra’deki Kraliçe Mary Hastanesi’nden değişik bakteriler üzerinde yok edici etkisi olan yeni bir küf keşfetti. Fleming, elde ettiği yeni küften hastalıklarla mücadelede kullanılabilecek bir maddeyi ayrıştırabileceğini umuyor.
Fleming’in bu buluşu, bir rastlantı eseri meydana geldi. Profesör, insanlardaki birçok enfeksiyona sebep olan Stafilokok adlı bakterileri bir tabak içinde laboratuarında birkaç gün açıkta unuttu. Birkaç gün sonra bunları incelediğinde bakterilerin küflenmiş olduğunu gördü. Küf parçalarının etrafında bakteriden arınmış halkalar bulunuyordu. Sanki küf, bakterileri öldüren bir kimyevi madde üretiyordu ya da belli bir yerden sonra büyümelerine engel oluyordu.
Fleming bayat ekmeklerin üzerinde meydana gelen küflenme ile aynı olan bu küfe “Penicillium Notatum” adını verdi (Penisilin). Bu küf Stafilokok’tan başka birçok çeşit bakteriyi daha öldürüyor ve alyuvar hücrelerine zarar vermiyor. Bundan dolayı insanlarda rahatlıkla kullanılabileceğine inanılıyor.
Ancak, aktif kimyevi maddenin küften ayrılabilmesi zor görünüyor. Bu yüzden, zararlı etkileri olmadığı ispat edilse bile “Penicillium Notatum”un henüz insanlar üzerinde uygulanması mümkün değil.