1914’e doğru Savaş öncesi bunalımlar
1914'e doğru Savaş öncesi bunalımlar
Japonya yenilgisinden sonra 1905 Devrimi‘yle sarsılan Rus Çarlığı, Balkanlar’daki Slavları koruma politikasını tekrar gündeme getirdi. Bu durum Avusturya-Macaristan İmparatorluğu‘nun Ege Denizi’ne yönelik emelleriyle çelişiyordu.Bir tarafta Fransa ve Rusya, diğer tarafta Avusturya-Macaristan ve Almanya‘yı karşı karşıya getiren ekonomik çıkar çatışması, bu durumun daha da karmaşık hal almasına yol açtı.
Birinci Fas bunalımının nedeni, Fransa için bu bölgede istikrarın gerekli olması, Almanya‘nın ise bölgedeki ekonomik çıkarlarını korumak istemesiydi.
1905 martında II. Wilhelm‘in Tanca’yı ziyaret etmesi, Almanya‘nın bölgede hegemonya emellerini su yüzüne çıkardı. Fas halkının özgürlüğünün savunucusu rolündeki imparator, Fransa‘nın « saldırgan tutumu »nu kınayarak savaş tehdidinde bulundu. Bu yüzden toplanan Algeciras Konferansı‘nda (1906) Fransa, İngilizlerle Ruslardan destek gördü ve Berlin aleyhine bir karar alındı.
Aslında bu, olayın sadece ilk safhasıydı. 1911’de Fransızlar’ın Fas’a yaptığı askerî müdahale sırasında, Almanlar Fas’taki Agadir limanına bir savaş gemisi gönderdiler. Zorlu geçen görüşmelerden sonra savaş kıl payı önlenebildi.
Avusturya-Macaristan, Osmanlılara bağlı Bosna-Hersek‘i ele geçirmek için, Rusya‘nın desteklediği Sırbistan‘la 1908’de çatışmaya girdi. Sırbistan, Paris’in verdiği taktikler ve Rusya’nın güçsüzlüğünden dolayı boyun eğmek zorunda kaldı (1909). Dört yıl sonra Bulgaristan, Yunanistan, Karadağ ve Sırbistan‘dan oluşan Balkan Birliği ile Osmanlılar arasında, yeni bir bunalım baş gösterdi. Balkan Birliği, zafer kazanmasına rağmen büyük güçlerin öne sürdüğü şartları kabul etmek zorunda kaldı (aralık 1912). 1913’te galip devletler arasında yeni bir bunalım doğdu. Avusturya tarafından desteklenen Bulgaristan, yenik düşen taraf oldu ve barışı kabul etmek zorunda kaldı. Bu üç bunalım sırasında büyük güçler müttefiklerine sınırlı bir şekilde destek verirken, durumun kontrolden çıkmasını istemedikleri de anlaşılmış oluyordu. Ne var ki, Balkanlar’daki kargaşanın sona ermesi, kısa vadede olanaksız görünüyordu.
- I. Dünya Savaşı
- 20 yy. eşiğinde sönen ve parlayan yıldızlar
- 1911 Yılında Büyük Devletlerin Nüfusları
- 1900’den 1914’e Avrupa
- 1914’e doğru Eski Dünya’nın politik yükselişi
- 1914’e doğru Çekişmeler ve eşitsizlikler
- 1914’e doğru Uzlaşma oyunları
- 1914’e doğru Savaş öncesi bunalımlar
- Ocak 1914 – Silahlanma Yarışı
- 1914 yazındaki bunalım
- Birinci Dünya Savaşında silahlar ve ordular
- Birinci Dünya Savaşı’nın kronolojisi – 1914
- Birinci Dünya Savaşı’nın kronolojisi – 1915
- Birinci Dünya Savaşı Kronolojisi – 1916
- Birinci Dünya Savaşı Kronolojisi – 1917
- Birinci Dünya Savaşı Kronolojisi – 1918
Makale ne kadar kullanışlı?
Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!
Ortalama 0 / 5. Oy sayısı: 0
Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.